انواع بالش

کدام نوع بالش برای من مناسب تر است؟

شاید هنگام خرید بالش این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که کدام نوع بالش برای من مناسب تر است؟

در این مطلب نگاهی ویژه خواهیم داشت به انواع بالش ها و خصوصیات منحصر به فرد هر یک از آن ها.

به این ترتیب شاید دفعه بعد که قصد خرید بالش برای خود و خانواده تان را داشتید، با اطمینان خاطر بیشتری خرید خود را انجام دهید.

بخش بزرگی از زندگی انسان را نیازهای فردی و برآورده سازی آنها تشکیل می‌دهد. خواب از جمله مهمترین این موارد است که ریشه در هر دو نوع نیاز جسمی و روحی بشر دارد.

کسر بزرگی از عمر انسان در خواب و بخشی از ساعات بیداری نیز در حالت استراحت طی می‌شود. لذا چگونگی آن تأثیرات عمیقی بر کیفیت زندگی افراد برجای می‌گذارد.

تاریخچه بالش

بالش به هرگونه کیسه حاوی پر، پشم، الیاف و غیره اطلاق می شود که بتوان با آن زیر سر و فضای خالی زیر مهره‌های گردنی را پر کرد. جنس و شکل ظاهری این کیسه متغیر است.

آثار به‌جا مانده در غارهای باستانی نشان می‌دهد که انسان‌های نخستین قطعات سنگ را بعنوان بالش بکار می برده‌اند.

بکارگیری بخشی از پوشاک خواب بعنوان بالش شاید همزمان با استفاده از زیراندازی به‌نام تشک شکل گرفته باشد.

با گذشت قرن‌ها، شکل این بخش از بستر انسان‌ها دستخوش تغییرات زیادی گشته است.

بعضی از انواع این بالش‌ها از کاه، پر پرندگان یا پشم حیوانات پر شده و هنوز هم در برخی نقاط مورد استفاده هستند. سپس استفاده از الیاف ویسکوز و پلی‌استر مرسوم و تا مدتها بازار را تحت تأثیر خود قرار داد.

امروزه نیز انواع بالش های لاتکس و فوم‌های هوشمند توجه و سلیقه عمومی را به خود جلب کرده است. اما به‌راستی کدامیک از این بالش‌ها به ما در رسیدن به یک خواب راحت و عمیق کمک می‌کند؟

آیا همه افراد به یک شکل می‌خوابند؟

خوابیدن بر روی یک سطح صاف با توجه به انحنای موجود در ستون مهره‌ها می‌تواند فشاری ناخواسته بر نواحی خالی زیر گردن و کمر وارد آورد.

توصیه به استفاده از بالش برای حمایت از سر و گردن نیز از همین موضوع نشأت گرفته است.

بجز در موارد خاص و تأکید پزشک، عدم استفاده از بالش توصیه نمی‌شود.

خوابیدن بدون بالش می‌تواند خطر آرتروز گردن و بروز فشار چشمی را افزایش داده، بر حالت طبیعی ستون فقرات تأثیرات نامطلوبی برجای بگذارد.

به همین دلیل گاه حتی بکارگیری بالش‌های بسیار نازک برای پوشش گودی کمر یا بین زانوها توصیه می‌شود.

تاثیر وزن، ویژگیهای جسمی و سلامتی افراد 

برای مثال وزن سر فردی با هیکل درشت براحتی در بالشی با حجم کم فرو‌ می‌رود و عمل تنفس را در حین خواب دچار اختلال می‌کند.

هم‌چنین یک بالش سفت می‌تواند فردی را که دچار سردرد است آزرده کند. انتخاب بالش مناسب برای زنان باردار هم نیازمند صرف دقت و داشتن اطلاعات کافیست.

بالش افراد مبتلا به آلرژی، آسم و بیماری‌های مزمن نیز باید با توجه ویژه تهیه گردد.

آیا تاکنون به تفاوت در شکل خوابیدن افراد دقت کرده‌اید؟

با انجام این کار درمی‌یابید که فرم قرار گرفتن بدن افراد در زمان خواب و استراحت با یکدیگر متفاوت است و همین تنوع درپوزیشن، تفاوت نیاز آنها به انواع بالش را رقم می‌زند.

بهترین حالت شناخته شده، خوابیدن به پهلوست. درحالیکه زانوها و ران کمی خمیده است.

 بدترین حالت خوابیدن روی شکم است که اصولا توصیه نمی‌شود. اما اگر به این فرم عادت کرده‌اید نازک‌ترین بالش را انتخاب کنید تا آسیب کمتری به گردنتان وارد شود.

لازم است پیش از انتخاب و خرید بالش این نکات مورد توجه قرار گیرد.

چه نوع بالش برای چه فرم خوابیدن مناسب‌تر است؟

برخی افراد به خوابیدن بر روی یک پهلو عادت دارند یا به دلایلی نمی‌توانند به پشت یا طاق‌باز بخوابند.

برای این دسته از افراد بالش سفت با حجم متوسط مناسب‌ترین گزینه است. زیرا در طول شب شکل اصلی خود را حفظ کرده و از بروز دردهای ناحیه سر و گردن پیشگیری می‌نماید.
برای افرادی که در طول شب گاه به پشت می‌خوابند بهتر است که از بالش نازک و کم‌حجم استفاده کنند تا سر در زمان خواب قوس بیشتری برای قرار گرفتن ناحیه گردن داشته و به جلو متمایل نشود.

بکار‌گیری بالش بسیار نازک برای عادت خوابیدن روی شکم کاربردی‌تر است تا سر فرد از حالت استاندارد خود خارج نشده و به گردن و مهره‌های گردنی فشار وارد نیاید.

طاق‌باز خوابیدن جزو حالات نامطلوب خوابیدن است

ولی زنان باردار یا افرادی که به‌ آن عادت دارند می‌توانند با استفاده از بالش‌های خاص شیبدار و مثلثی شکل در این حالت بهره بگیرند تا در هنگام خواب مری بالاتر از شکم قرار گیرد.

در این حالت از بازگشت اسید معده و بروز حالت ترشی پیشگیری می‌شود.

از یک بالش خوب چه می‌خواهیم؟

امروزه علاوه بر بالش‌های سنتی و دست‌دوز خانگی با انواع صنعتی این کالا نیز روبرو هستیم که گاه با قیمت‌های پایین و بدون توجه به اصول طبی تهیه می‌شوند.

بکارگیری اینگونه بالش‌ها می‌تواند افراد را دچار عوارض مفصلی و استخوانی بازگشت‌ناپذیری نماید و مخارج درمانی بمراتب سنگین‌تر از بهای بالش را بر آنها تحمیل نماید.

با توجه به افزایش روزافزون جمعیت، امروزه بخش عمده تهیه انواع بالش به روش علمی و در کارخانجات بزرگ صنایع پوشاک انجام می‌گیرد.

کیسه بالش نیز با مواد مصرفی جدید و متفاوتی پر می‌شود. این مواد از فیلترهای مختلف طبی و بهداشتی می‌گذرند تا ضمن راحتی، ضامن حفظ سلامت افراد جامعه نیز باشند.

برای آشنایی بیشتر با این مواد به بررسی انواع آن می‌پردازیم تا دریابیم که هر کدام در چه مواردی مفید و برای چه کسانی نا‌مناسب‌اند.

انواع بالش  بر اساس نوع ماده پر شده

بالش پر

ماده تشکیل دهنده پر “کراتین” نام دارد.

این پروتئین خاص در تشکیل ناخن و مو و منقار پرندگان هم نقش اصلی را داراست. هرچند که در مورد پر، شکل کراتین الیافی و بسیار لطیف است تا جایی که به سمبل و نشانه سبکی معروف شده است.

بدیهی است که بالش حاوی چنین جنس لطیفی بسیار نرم و راحت است.

از دیرباز و بشکل سنتی و کلاسیک، پر پرندگان مختلف از مرغ خانگی تا اردک و غاز و قو در ساخت انواع بالش مورد استفاده قرار گرفته است.

قیمت محصولات تهیه شده نسبت به درجه نرمی و لطافت و خواص آنها متفاوت است. انعطاف‌پذیری فوق‌العاده‌ی این بالش‌ها باعث شده تا فرد بتواند به هر فرم دلخواه روی آن بخوابد.

پر، ضمن آنکه محیط را گرم نگه می‌دارد از تعریق جلوگیری می نماید.

جنس خاص پر، از ایجاد سروصدا در هنگام غلتیدن جلوگیری می‌کند و آرامش حین خواب فرد را بر هم نمی‌زند.

از طرفی به دلیل هزینه‌ی بالای تهیه و پاک‌سازی پر، قیمت این‌گونه بالش‌ها نسبتا زیاد است. نگهداری بالش پر هم مستلزم صرف وقت و حوصله زیادی است و جهت پاکسازی نیاز به خشک‌شویی دارد.

به دلیل وجود سلول‌های زنده و میکروارگانیسم‌ها بروز مشکلات حساسیتی در این نوع بالش‌ها بسیار شایع است.

استفاده طولانی و شستشو، باعث به‌هم ریختگی و بیرون آمدن پرها از بالش شده، نظم و زیبایی محیط خواب را از بین می‌برد و نهایتا بالش پر به دلیل نرمی زیاد قادر به محافظت از سر و گردن در هنگام خواب نیست. لذا استفاده از آن به افراد دچار مشکلات ناحیه سر و گردن توصیه نمی‌شود.

بالش اسفنجی

انواع اسفنج نیز برای پر کردن کیسه بالش مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بالش اسفنجی سبک و قابل شستشوست و برای کسانی که به نرمی بالش زیر سرشان علاقه‌مندند مناسب است. اما به خاطر همین نرمی زیاد پس از مدتی استفاده، حالت ابری و برجستگی خود را از دست می‌دهد.

بالش اسفنجی به‌دلیل جنس خاص و ایجاد الکتریسیته ساکن برای پوست و مو مضر است. با در نظر گرفتن قیمت بالای اسفنج این محصولات چندان مقرون به‌صرفه نیستند.

انواع بالش الیاف مصنوعی و پلی‌استر

استفاده از الیاف پلی استر برای پر کردن محتوای بالش جزو متداول‌ترین روشهای مرسوم در این دوره است.

این بالش‌ها محافظ خوبی برای تکیه دادن در زمان استراحت به‌شمار می‌روند و برای کسانی که طاق‌باز می‌خوابند هم کاربردی هستند.

هرچند نرمی و حالت‌پذیری زیاد آنها باعث شده تا قابلیت محافظت از سروگردن در هنگام خواب را نداشته باشند و برای کسانی که به دلایل طبی نیازمند بالش سفت هستند نامناسب‌ باشند.

برجستگی این نمونه از بالش‌‌ها هم پس از مدتی فروکش کرده و کم حجم و سفت می‌شوند.

بالش لاتکس

ماده طبیعی لاتکس از درختی بنام “رابر” استخراج می‌شود.

این ماده دارای خواص ضد‌میکروبی بوده و سفتی نسبتا بالایی دارد.

بالش حاوی لاتکس با قرار دادن سروگردن در راستای ستون مهره و طناب نخاعی از آنها محافظت می‌کند اما فضای دور سر و صورت را نمی‌گیرد. لذا از این جهت کاملا راحت و برای افرادی با کاربری خاص مفید است.

هرچند در کل بالشی خشک هم محسوب نمی‌شود و به‌نوعی خواص شبیه به فنر از خود نشان می‌دهد که البته این حالت مورد پسند همگان نیست.

نرمی زیاد این جنس از بالش هم میتواند کاربران آن را محدود کند.

سنگینی زیاد و نداشتن قابلیت شستشوی ماشینی از دیگر نکاتی است که در هنگام خرید بالش‌های لاتکس باید مورد توجه قرار گیرد.

بالش‌ هوشمند

امروزه نسل بالش‌های هوشمند طبی به‌سرعت جایگزین انواع بالش‌های کلاسیک می‌شود.

مزایای فوم حافظه دار به‌کار رفته در این محصولات توجه گروه بسیاری را جلب کرده است.

این ماده با داشتن خواص ویژه، شکل‌پذیری قابل کنترلی دارد. در نتیجه با حالت خوابیدن شما منطبق می‌شود تا فشاری بر عضلات سر و گردنتان وارد نشود.

وزن سر شما نیز در میزان شکل‌گیری فوم هوشمند تأثیر می‌گذارد.

تسهیل جریان گردش خون از محاسن بزرگ استفاده از اسفنج هوشمند (Memory Foam) است.

فن‌آوری بکار رفته در آن با تطبیق شکل بالش و کاهش فشار از تنگ شدن عروق جلوگیری می‌کند. جریان خون را در حالی طبیعی خود حفظ کرده و از خواب‌رفتگی و رخوت پس از خواب جلوگیری می‌‌نماید.

گفتنی است که بالش‌های هوشمند به‌دلیل حجیم بودن برای دمرخواب‌ها مناسب نیستند و در‌صورت استفاده به گردن آسیب می‌رسانند.

همچنین استفاده‌ از این دسته بالش‌ها برای کودکان توصیه نمی‌شود.

انواع بالش با خرده‌های فوم هوشمند

به‌تازگی متد استفاده از فوم حافظه‌دار خرد شده برای پر‌کردن بالش به‌عنوان روشی جدید مورد توجه قرار گرفته است.

این نسل جدید از بالش‌ها، علاوه بر مزیت‌های فوم هوشمند ویژگی‌های مفید دیگری را نیز شامل می‌شوند.

از جمله این خواص قابلیت تنظیم حجم بالش به اندازه‌ی دلخواه است که امکان استفاده از آن را برای افراد با هر روش خوابیدن فراهم می‌کند.

فشردگی دربالش با خرده فوم از نوع قبلی کمتر و تهویه در آن به‌مراتب بهتر است. این محصول با داشتن خاصیت آنتی‌آلرژیک برای همه گروه‌ها کاربرد دارد.

بالش تهیه شده از خرده‌های فوم هوشمند قابلیت شستشو در ماشین‌لباسشویی را داراست که از نظر بهداشت و سهولت کار امتیازی مثبت محسوب می‌شود.

خلاصه و نتیجه گیری

با توجه به ملاحظات موجود در افراد مختلف شاید بهتر آن باشدکه سوال خود را به گونه‌ای دیگر طرح کرده و بپرسیم:

چه بالشی برای چه کسی مناسب است؟

پاسخ صحیح به این پرسش نیازمند بررسی وضعیت جسمانی و آناتومی افراد و نوع خوابیدن آنهاست و ما را به جواب‌های متفاوتی می‌رساند.

افراد مختلف بر اساس عادات، توصیه‌ها یا باورهای مرسوم به روش‌های متفاوتی می‌خوابند

بعضی طاق‌باز خوابیدن را ترجیح می‌دهند و گروهی به پهلو دراز می‌کشند.

برخی از فیزیک بدنی قوی و انعطاف‌پذیر برخوردارند و بعضی دیگر از خشکی مفاصل و عضلات رنج می‌برند.

عواملی چون سن و بیماری‌ها هم کیفیت خواب افراد را تحت تأثیر قرار می‌دهند. در چنین شرایطی انتخاب بالش مناسب مستلزم بررسی شرایط کاربر آن می‌گردد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *